25.04.2015 - Prietenii, Legendele si Dobrogea de Sud

http://afkdeweekend.blogspot.ro/2015/08/25042015-prietenii-legendele-si.html
Obiective (link catre site informativ)

Durata: 1 zi
Dificultate: La plimbare prin oras
Organizator: Edward Razvan 
Album Foto: Dobrogea

     Muzeul este bine aprovizionat cu artefacte diversificate, de la monezi la morminte din piatra, la unelte si monezi, oase si podoabe din vremuri de mult apuse. Cu toate ca la exterior cladirea pare sa gazduiasca o multitudine de expozitii, noi am avut acces doar la cateva camere de la subsol dar asta nu insemna ca este un muzeu de trecut cu vederea. Ca bonus, se poate vizita si o alta colectie a muzeului (intr-o cladire din apropiere - intrebati ghidul), colectie ce gazduieste o camera dedicata naturii, cu insecte, pesti, pasari si alte camere cu machete si alte artefacte istorice.

     Traversarea se face doar de cateva ori pe zi deci trebuie sunat din timp pentru program si disponibiliatate. Traversarea se face cu un bac suficient de mare pentru cateva autocare dar nu se stie niciodata cat de aglomerat este si de preferat este sa aveti "programare".







  • Manastirea Dervent


  •       Manastirea este inconjurata de mit si legenda, inceputurile fiind pierdute in povestiri din batrani.         Aici se pot gasi printre minunatele lanuri de rapita, o cruce facatoare de minuni ce "creste" miraculos din pamant si un izvor "tamaduitor", ambele cunoscute cu rezultate mai bune ca spitalele din Romania la vindecarea unei multitudini de afectiuni.

         Muzeul adaposteste fragmente din monumentul original de la Adamclisi precum si artefacte recuperate din situl arheologic al cetatii. Se viziteaza cu ghid si ofera prin scenele sapate in piatra o panorama asupra acelor timpuri. 

     Din cetate nu a mai ramas mare lucru dar se merita vizitata, cu ghid, pentru cateva povestiri despre asezamat. De asemenea, nu se poate rata o poza pe bazele de coloane ramase inca intacte :D.

    Impunator si vizibil de la mare distanta, Tropaeum Traiani trebuie sa fi fost la vremea constructiei o adevarata dovada a puterii Romei in zona. Monumentul se viziteaza tot cu ghid (intrebati la muzeu din timp de ghid pt Cetate si Monument), este bine ingrijit, dispune de un foarte frumos parc de la poarta de intrare pana langa monument si ca bonus, mai are in "curte" si alte obiective de vizitat.

     Un alt loc plin de legende, aici se presupune ca a poposit SF. Andrei in pelerinajul sau prin zona. 
    Pestera este destul de mica dar in zona se mai gaseste o impunatoare manastire si un izvor adapostit intr-o biserica inca in constructie (2015).

    -----