9-10.05.2015 - Haihui trip to Varna

http://afkdeweekend.blogspot.ro/2015/08/9-10052015-haihui-trip-to-varna.html
Obiective (link catre site informativ)
Traseu:

Durata: 2 zile
Dificultate: La plimbare prin oras + cateva scari 
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
Album Foto: Varna si imprejurimi

Ce excursie nu incepe bine cu o bere rece in Vama Veche? Nisip, mare, terasa pe plaja...Vama!

     Faleza de la Tyulenovo pe un cer senin si cu mare linistita iti taie rasuflarea. Stanci ce rasar direct din mare, arcade uriase, caverne si pesteri, aceasta faleza le are pe toate si odata ajuns aici iti va fi greu sa te desparti de acest peisaj.
     In zona se afla un hotel cu terasa, se pot face scufundari si pentru cei ce isi doresc ceva mai multa adrenalina sunt si locatii unde te poti arunca in siguranta in valurile de la baza stancilor. 

     Restaurantul de la Dalboka te intampina cu un meniu diversificat, bogat in fructe de mare si alte preparate specific pescaresti (dar nu numai). Terasa se afla chiar langa mare si ofera o priveliste incantatoare a marii si a stancilor din zona. De asemenea, in larg se poate observa si ferma de midii ce aprovizioneaza restaurantul.
     In sezon este foarte indicata o rezervare din timp deoarece sunt foarte multi turisti (majoritatea romani) si este posibil sa nu gasesti masa. Accesul la restaurant se face pe o panta foarte abrupta si destul de dificil de parcurs cu masina. In plus, drumul este mai mereu ticsit de masini pe ambele parti si este posibil sa nu gasesti loc de parcare. Totusi, inainte sa te hotarasti sa lasi masina in parcarea de la inceputul pantei, trebuie sa iei in considerare ca vei avea de urcat acea panta dupa o masa consistenta ;).


     Sunt multe de spus despre Cap Kaliakra deoarece sunt multe obiective interesante in zona. Pentru intrat in detalii ai un link aici: Kaliakra (EN). Pe scurt: faleza stancoasa, ruine de cetate, arcade, priveliste de la inaltime asupra Marii Negre, monumente, statui, s.a. Clar nu este un obiectiv pe care sa vrei sa il ratezi daca esti in zona. 
     O adevarata capitala turistica a Bulgariei, Varna beneficiaza de toate atuurile unui oras pe care sa vrei sa il vizitezi. Faleza cu nesfarsite terase si cluburi, parcurile racoroase, fantanile arteziene colorate, portul, hostelurile pline de turisti din toate colturile lumii, viata de noapte, stradutele pe care auzi alta limba la fiecare grup de turisti, cladirile istorice, s.a.m.d., fac din Varna un oras vibrant in care nu ai cum sa te plictisesti, orice varsta ai avea.
     Monumentul prieteniei Bulgaro-Rusesti din Varna, o alta relicva grandioasa a regimului comunist bulgar, se inalta pe un deal, la capatul unui sir de scari destul de lung si este orientat catre mare. Monumentul este lasat in paragina de catre autoritatile locale dar poate fi vizitat (pe propriul risc) de catre cei ce doresc sa-i urce treptele. In interior sunt portiuni foarte intunecate deci este neaparata nevoie de o sursa de lumina artificiala. 
De sus se poate admira Varna si vapoarele ce navigheaza pe luciul Marii Negre. 

     Odata cu retragerea apelor zona a fost curatata de sedimente ce au lasat in urma hornurile calcaroase ce formeaza acum padurea petrificata. La intrarea in obectiv se gaseste un mic magazin cu suveniruri de unde se pot obtine si informatii despre principalele atractii. Tot aici se plateste si taxa de acces...asta in cazul in care nu intrati pe platou pe una din zecile de poteci "fara taxa" :)

     Shumen nu este un oras foarte mare dar se merita o plimbare pe strazile largi si aerisite. In centru se poate manca la un restaurant cu terasa acoperita de copaci sau te poti plimba pe stradutele cu magazine si cofetarii. 
     In oras se afla si Moscheea Tombul ce poate fi vizitata contra cost.
     In apropierea orasului se mai poate vizita o rezervatie naturala si ruinele unei cetati dar obiectivul principal este Monumentul de comemorare a 1.300 de ani de la infiintarea Bulgariei sau Monumentul Fondatorilor.
La acest monument se poate ajunge pe o strada cu serpentine sau pe un lung sir de trepte ce porneste din oras.      Recomand sa consultati o harta sa nu rataciti drumul. 
     Chiar daca monumentul este vizibil de la 30 de km, abia dupa ce ajungi langa el realizezi imensitatea sa.            Stuctura enorma construita din beton in stil cubist, gazduieste statui uriase reprezentand intemeietorii.                Monumentul este intretinut, se percepe o taxa de intrare (daca nu folositi una din potecile "netaxate"), este supravegheat video si iluminat nocturn. La intrare se afla o terasa si un loc de joaca pentru copii si tot de aici se lanseaza si parapante pentru survolarea orasului.

-----