11-13.09.2015 - Baile Herculane, Cascada Bigar, Cheile Nerei, Cazanele Dunarii

http://afkdeweekend.blogspot.com/2015/10/11-13092015-baile-herculane-cascada.html

Obiective (link catre site informativ)
Traseu: 

Prezentare video:
*da, stiu, am gresit data in titlu :(


Durata: 3 zile
Dificultate: Cateva ore de mers prin padure si teren accidentat, zona cu vipere (multe), pesteri 
O minunatie arhitectonica de pe la 1900, fostul Palat Constantin Mihail, astazi Muzeu de Arta, te duce de cum ii treci pragul intr-o alta lume. O lume a elegantei, a luxului si a unei istorii zbuciumate.
Muzeul se viziteaza cu ghidaj, gazduieste cateva colectii de arta (pictura si sculptura) si dispune si de o sala de concerte.


Dupa o masa copioasa la Taverna Sarbului si o sesiune foto pe malul Dunarii ne indreptam spre Portile de Fier unde beneficiem de un tur ghidat al muzeului si a salii turbinelor (partea romaneasca).
*Este necesara aprobare si programare din timp pentru vizita.*
*Din pacate fotografiatul si filmatul sunt interzise in sala turbinelor*
Cu radacini in adancurile istoriei ce duc pana inainte de invazia Imperiului Roman, aceasta bijuterie turistica a Romaniei ce a fost apreciata de mai marii Romei si ai Imperiului Austriac, a fost lasata in paragina si in pofida bogatiilor istorice, geo-termale si turistice nu mai beneficiaza de fluxul de turisti de care se bucura odinioara.
Orasul dispune de numeroase posibilitati de cazare, de diferite tipuri de bai termale si sulfuroase, trasee turistice, o grota (Grota Haiducilor) si alte obiective moderne sau ramase din timpuri stravechi.

Pe marginea drumului spre Sasca Montana - intrarea noastra in traseu - gasim Cascada Bigar (*atentie la indicatoare sa nu treceti pe langa ea*).
Cascada se afla in vadul raului ce trece pe langa drum (DN57B) si nu este vizibila decat de pe parapetul drumului sau de pe podul din intrarea in Rezervatia Bigar.

Parcul se intinde pe o suprafata uriasa de 36.758 ha / 368 km2 si adaposteste numeroase obiective turistice. Tura aceasta am vizitat doar cateva dintre ele.
(*Cascada Bigar se afla tot in perimetrul parcului)


Un micut lac montan cu un colorit ce te duce cu gandul la Photoshop, Ochiul Bei (Lacul Beiului) iti taie rasuflarea cu privelistea oferita. Apa incredibil de limpede iti ofera posibilitatea sa observi miscarile pestilor din lac iar coloritul.....trebuie sa mergi acolo sa intelegi. Fotografiile editate sau nu,  nu pot surprinde sentimentul pe care il ai odata ajuns acolo. 
Cu un debit si o cadere de apa mult superioare Cascadei Bigar, Beusnita nu beneficiaza de recunoastere internationala doar pentru ca se afla la mai mult de 2 pasi de drumul asfaltat ;)) - Parerea mea. 
Din pacate in aceasta tura debitul de apa a fost scazut (ca si la Bigar) dar si fara apa tot am avut ce admira, peretele pe care se afla cascada fiind foarte generos cu privitorul.
La Vaioaga am avut parte de un debit de apa ceva mai mare (se afla mai in aval de Beusnita dar am lasat vizitarea pentru drumul de intoarcere). 
Cascada ofera o priveliste incantatoare si de la baza sa si de la marginea luciului de apa in care se revarsa.
"Dunarea la Cazane" se afla in Parcul Natural Portile de Fier si printre multe altele ofera turistului cateva obiective devenite deja arhicunoscute in zona:
Cea mai inalta sculptura din piatra din Europa (55 de metrii), lucrarea coordonata de artistul Florin Cotarcea cu finantarea din partea lui Iosif Constantin Dragan, este construita fata in fata cu "Tabula Traiana", ridicata de Imperiul Roman la cucerirea zonei si il infatiseaza pe Regele Decebal ca un vesnic paznic al acestor locuri.
Un imens labirint de galerii ce traverseaza intreg masivul, Ponicova poate fi accesata din aceasta zona numai cu barca, de pe Dunare. Accesul pe apa se face numai cativa metri iar vizitarea in profunzime se face numai cu echipament special de speologie. 

Cu o istorie destul de incarcata pentru o pestera, Pestera Veterani sau Pestera Veteranilor cum este mai cunoscuta pe plan local, a tinut de adapost oamenilor din timpuri stravechi, cand era considerata un templu al zeului Zamolxe si pana in vremuri mai apropiate cand a fost fortificata de armata austriaca.
Pestera este luminata natural printr-o "fereastra" in peretele dinspre Dunare si se viziteaza cu ghidaj.
Facem o ultima oprire in aceasta tura la ruinele Podului lui Traian din Drobeta Turnu Severin. Din podul construit de Apolodor din Damasc nu au mai ramas decat 2 "picioare", cate unul pe fiecare mal al Dunarii (romanesc si sarbesc). Pe malul nostru, piciorul se afla in incinta Parcului Arheologic Drobeta ce se afla momentan in restaurare.

No comments:

Post a Comment

-----