29.04-3.05.2016 - Serbia, Croatia si paradisul cascadelor


Obiective (link catre site informativ)

Traseu:

Durata: 5 zile
Dificultate: Mult de mers pe jos prin orase, sanse foarte mari de ploaie in Parcul Plitvice
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history 
Organizator: Edward Razvan  
Album Foto: Serbia, Croatia si Plitvice
     In Serbia platile se fac in Dinar Sarbesc, in unele locatii Euro si cu card-ul in caz ca exista posibilitatea. 
     Drumurile sunt destul de bune, oamenii sunt primitori iar datorita faptului ca Serbia nu este in UE [2016], fumatul nu este interzis in spatiile inchise.
     Datorita cursului valutar si a faptului ca Sarbii nu au taiat din zerouri in urma inflatiei, nu te speria daca o sa ai la tine sume "imense" de moneda locala. O masa de mai multe persoane sare lejer de 15.000 de dinari (grija mare la spaga / tips...painea "din partea casei" poate costa si 1.000 de dinari pentru o masa mare asa ca verificati bonul si nu lasati doar 100-200 in functie de cat a consumat fiecare). All-in-all, ca preturi sunt mai jos decat Romania deci iti poti face putin de cap cu o masa copioasa stropita din plin cu bere Jelen.
     Fun fact: In Serbia, in contradictie cu noi, un despot este un conducator admirat si iubit de popor, nu un tiran.

     Turnul Avala ne-a intampinat cu o ceata densa ce a facut imposibila observarea privelistii superbe ce ne era promisa pe afisele de la baza dar asta nu ne-a impiedicat sa luam liftul pana sus. 
     Intrarea costa 30-50 dinari [grup/persoana] iar biletele se achizitioneaza de la baza turnului. Engleza nu este punctul forte al angajatilor de aici asa ca studiati pe net zona daca aveti nevoie de informatii.




     Un oras aerisit si primitor, Belgrad nu isi arata foarte mult istoria zbuciumata si te intampina cu o arhitectura destul de moderna, vechile cladiri fiind demolate la fiecare asediu sau bombardament prin care a trecut vechiul oras.
     Strazile sunt largi, traficul lejer si ordonat (comparativ cu Bucurestiul), parcurile si pietele se intind pe suprafete mari si nu simti nicaieri apasarea unei capitale aglomerate.
     Zonele importante se pot vizita cu tururi ghidate, terase si restaurante gasesti mai peste tot iar mancarea este foarte buna.
     Pentru o seara in oras se poate opta pentru vizitarea obiectivelor turistice pe timp de noapte, o plimbare pe centrul vechi/turistic/cultural ce se intinde pe o suprafata destul de mare si este foarte animat pana spre dimineata, o plimbare pe strada Skadarlija cu numeroasele sale terase si restaurante sau, recomandarea calatorului, o masa la Question Mark - "?", cea mai veche kafana din Belgrad si un loc cu un farmec aparte [...danke lui Laurentiu pentru recomandare :D ]. Pentru grupuri mai mari au separeuri cu mese lungi in curtea interioara. <You`ll have a great time, Big Boss! You too, Strong Man!> :))

     Oriunde alegi sa mananci, nu pleca din Serbia fara sa consumi o Pljeskavica ;)

    

     Ca o vizita in Belgrad sa fie completa, trebuie sa vizitezi si vechea cetate a Belgradului, ale carei antice ruine adapostesc numeroase muzee, expozitii si puncte de interes turistic.
     Cetatea se poate vizita cu tur ghidat complet dar are si zone cu tur ghidat separat cum ar fi Barutana - Magazia de pulbere ce a servit dealungul istoriei numeroase roluri si in care acum se pot viziona numeroase sculpturi si sarcofage vechi.
     Parcul Kalemegdan, gradina zoologica si statuia Victoriosului [Pobednik], sunt doar cateva din punctele de interes de langa cetate prin care iti vei pierde aproape o zi din tura.


     La Smederevo am ajuns la finalul turei, inainte de intoarcerea in Romania, dar o sa includ aici fortareata pentru a nu "sparge" Serbia in doua :D.

     Ruinele imensei cetati de pe malul Dunarii se pot vizita intr-un timp destul de scurt, dat fiind faptul ca in mare parte numai zidurile exterioare si cateva turnuri au ramas relativ intacte. 


     Singura parte a cetatii ce a ramas in picioare si se poate vizita mai bine este coltul de la intalnirea Dunarii cu Jezava [Zona B in poza]. (Atentie: aceasta zona se viziteaza contra cost).
    
     Datorita apartenentei la UE si a unei mai bune dezvoltari pe plan turistic si nu numai, Croatia este putin mai scumpa decat RO iar Kuna croata nu iti permite acelasi dezmat ca si dinarul sarbesc.
     
   
     In Zagreb este recomandabil sa cautati un ghid local sau sa va "legati" de un grup de turisti pentru a descoperii cat mai mult din istoria si arhitectura orasului.
    

     Ca puncte de interes vizitate pot enumera in ordinea traseului:

  • Funicularul langa care am si fost cazati si care are in partea de sus un foarte frumos punct de belvedere.

  • St. Mark's Church cu al sau foarte colorat acoperis si cu o impunatoare usa sculptata.


  • Strada Tkalčićeva ce rivalizeaza din plin cu Centrul Vechi din Bucuresti si unde ai de ales pentru pierdut timpul intre o multitudine de baruri, terase, restaurante, magazine cu suveniruri, obiective de popas foto si alte atractii. 
*INFO: Aici se gasesc si cateva case de schimb valutar.

  • Catedrala Zagrebului este cea mai inalta cladire din tara si este decorata cu numeroase sculpuri si statui foarte detaliate.

  • Zagreb 360° este locul in care trebuie sa prinzi apusul in Zgreb. Restaurantul poate fi accesat cu un lift de la baza cladirii si ofera o perspectiva completa asupra orasului atat ziua cat si noaptea. Preturile nu sunt exagerate pentru un restaurant rooftop si poti petrece aici 2 ore pentru a putea vedea orasul zi-apus-noapte. (Pentru fotografii si fumat se iese in afara restaurantului, pe balconul ce ofera o privelistea aproximativ 360°).

  • Muzeul Iluziilor din Zagreb gazduieste o vasta colectie de iluzii optice si puzzle-uri si este un obiectiv de bifat pentru oricine viziteaza orasul.

     Nu stiu ce mare lucru pot povesti despre Plitvice?! E locul care te lasa mut si care te face in acelasi timp sa exclami WOW!!! la fiecare pas. E muzeul natural al caderilor de apa. E WOW!
     Din pacate noi nu am avut decat jumatate de zi la dispozitie pentru explorarea parcului, ce am inteles ca necesita cel putin 2 zile pline pentru o vizita cat-decat completa, dar a fost o jumatate de zi plina.
     In ciuda faptului ca ne-a plouat destul de tare pe intreaga durata a vizitei, am pornit pe poteci si podete privind partea plina a paharului: ploaie = debit mai mare de apa = cascade mai impresionante.

     Alte detalii: 
  • Conform ghidului, la Plitvice ploua cam tot timpul anului si doar in August ai sanse mari sa pleci uscat de aici. 
  • Parcul este vizitat de foaaaarte multa lume si deci sunt cozi la orice: toalete, urcat-coborat din autobuzele ce fac legatura intre statiile din parc, bilete, vaporase, etc.
  • Ia incaltaminte aderenta. Totul e umed si poti aluneca foarte usor pe noroi sau lemn.
  • La intrare, la gift shop, se gasesc pelerine de ploaie ce dupa 1-2 ore prin ploaie isi recupereaza costurile cu varf si indesat.

-----