Weekend la Cabana Cozi...pardon, Cabana Cascoe si Pestera Coltul Surpat

https://afkdeweekend.blogspot.com/2018/02/weekend-la-cabana-cozipardon-cabana.html

Info:
Perioada: 13-14.01.2018 - 2 zile
Dificultate: Impins la masina prin noroi, temperaturi scazute
Cazare: Cabana Cascoe
Album FotoWeekend la Cabana Cascoe
Costuri aproximative: 200 RON / persoana


Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


     Pentru tura aceasta este indicat sa ai la tine bete de trekking, parazapezi si neaparat frontala. Mai multe informatii despre ce sa bagi in rucsac gasesti aici: Informatii Utile

     OK! So...acesta NU este un traseu - tura de munte. Este un traseu de weekend, de relaxare ... sau cel putin asta a fost intentia noastra :))

     Tura a fost initial gandita ca "un gratarel si un vin fiert la Cozia", pentru doua masini si poate cam zece persoane maxim. Ha! Ha!


     Dupa aprovizionarea de rigoare de la Carrefour Militari, am pus Cabana Cozia cap compas pe Google Maps si am bagat viteza anticipand un weekend relaxant in aerul curat de la munte, stiind din tura precedenta [ Traseu montan Cozia ] ca ne asteapta un peisaj superb.

     Toate bune si frumoase pana am ajuns in Dangesti, de unde Google Maps ne indruma in fata iar indicatoarele spre cabana ne rugau frumos sa facem stanga .... normal ca am mers in fata... :|

     Dupa o portiune de drum cu rampe, pante si portiuni de drum forestier acoperit cu zapada, am facut stanga spre cabana (conform GMaps) si ne-am oprit, realizand ca drumul este total impracticabil si nici o masina nu a trecut pe acolo de multa vreme.

     La intoarcerea in Dangesti am pornit pe drumul indicat de ... indicatoare, dar dupa cativa kilometri am renuntat, drumul fiind practicabil doar pentru masinile cu tractiune 4x4 sau pentru cei ce vor sa isi lase bucati de masina pe acolo. ... poate avem mai mult noroc la vara, cand nu va mai fi noroi :(

Cele doua variante de drum. Google cu albastru si cel cu indicatoare cu gri.

     In tentativa de a nu lasa vremea rea si infrastructura rutiera sa ne strice weekendul, am contactat cealalata masina si am plecat spre o alta cabana draga noua, Cabana Cascoe de la baza Muntilor Piatra Craiului.   

     Cateva ore mai tarziu, pierzand aproape toata ziua pe drum, am ajuns pe seara la gazdele noastre care ne asteptau cu focul facut, vinul fiert si multi caini si pisici blasosi cu chef de zmotoceala.

     Cum era deja intuneric, ne-am pus direct pe relaxat, lasand pentru maine gandurile de traseu si plimbare.


     Duminica ne-am trezit dis de dimineata pentru a mai sta cateva ore degeaba pe langa cabana, profitand de ocazie pentru a mai petrece ceva timp cu uriasii blanzi de aici si cu celelalte blanoase.


     Mult mai tarziu fata de ora "programata" am plecat si intr-o mica plimbare prin padurile din jur, hoinarind cateva ore pe langa parauri aproape inghetate, prin paduri cu copaci doborati de furtuni si pe drumuri forestiere pline de urme de iepuri si alte vietuitoare.

*De mentionat ca de la Cascoe se poate merge destul de lejer catre Cerdacul Stanciului, traseu pe care sper sa reusim sa-l facem intr-un weekend de vara. Nu de alta dar au la Cascoe o masuta cu gratar langa parau si tare ma vad band o berea acolo, cu o pisica in brate, intr-o seara racoroasa de vara...

     Dupa o bulgareala corespunzatoare ne-am intors la cabana pentru a ne pregati de drumul spre casa, nu inainte de a ne lua ramas bun de la gazde si de la blanosi >:D<



     Pana la iesirea de pe drumul forestier de Cascoe, am mai oprit de cateva ori pentru a admira peisajul oferit de vremea buna si de crestele inzapezite, oprind pentru o ultima "plimbare" la Pestera Coltul Surpat, cunoscuta si ca Pestera Ursilor.


     Accesul la pestera se face direct din drumul forestier, urcand scarile betonate ce se pot vedea lejer din masina.

*Scarile sunt destul de abrupte si acoperite de gheata pe timp de iarna. Ai grija la urcare!!

     Intrarea in pestera se face printr-un portal urias ce ofera o panorama faina asupra vaii si ce se continua cu o galerie foarte incapatoare, cu podea nisipoasa si pereti de argint.

*Pestera nu este amenajata, asa ca fara frontala / lanterna nu e recomandat sa treci de intrare.

     Inauntru, la lumina frontalei, am observat un fenomen straniu, o impartire perfecta a aerului in doua straturi, inferior pana la jumatate de metru si superior pana la tavan. Probabil lipsa curentilor interni de aer faceau ca un strat de praf sau umezeala sa pluteasca la aceeasi "altitudine" or something, oricum, arata intr-un mare fel.

     Pe masura ce am inaintat, ne-am dat seama ca pestera nu este tocmai una micuta, galeria principala parand sa se continue mult in munte, pe alocuri stalactite si stalacmite unite formand coloane de aproape 2 metri inaltime.

*Pestera este locuita de colonie considerabila de lilieci asa ca ai grija la fascicolele de lumina si la galagie. Nu vrei sa vezi ce inseamna sa iti "decoleze" 50 de lilieci pe langa breton :))

     Peretii sunt acoperiti de picaturi de apa ce reflecta lumina, cum spuneam mai sus, cu un argintiu de iti pare rau ca nu ti-ai luat tranacopul cu tine, iar din loc in loc am mai gasit si mici insecte in stare de hibernare ce pareau bijuterii ornate cu diamante in lumina frontalelor.

     Bineinteles, avand in vedere ca pestera nu este protejata, majoritatea peretilor sunt desenati sau zgariati de Neanderthali contemporani ce au vrut sa fie siguri ca "stie sa scrie" la momentul vizitarii pesterii. Nu cred ca mai e cazul sa iti spun sa ai grija pe unde calci...

     Datorita tavanului ce parea ca a pierdut destul de recent cateva "bucatele", ne-am oprit la ramificarea galeriilor si am facut cu parere de rau cale-intoarsa, bucurosi totusi ca am avut ocazia sa admiram aceasta frumoasa pestera ce nici macar nu era in programul acestui weekend.


     Dupa cum spuneam si la inceput, aceasta este o tura de relax ce se poate face in orice anotimp, cu mentiunea ca trebuie sa anunti din timp sosirea la Cabana Cascoe.




No comments:

Post a Comment

-----