SFATURI UTILE


GHID DE CALATORIE

     In functie de tipul turei in care pleci (mare, munte vara, munte iarna, city break, traseu cu autocar, traseu cu zboruri, etc) din inventarul unui calator nu trebuie sa lipseasca anumite obiecte de care o sa ai mai mult sau mai putin nevoie.

     O sa incerc in aceasta pagina sa fac o lista cu toate obiectele pe care trebuie se le ai la tine dar o sa trec si cateva link-uri utile catre pagini folositoare.



Organizatori:

     In primul rand, cand pleci intr-o tura trebuie sa stii unde vrei sa pleci si ce vrei sa faci asa ca ai nevoie de ceva informatii si preturi pentru a te putea decide.

     Noi, in afara de turele pe care le organizam singuri, mergem destul de des cu grupuri organizate cum ar fi:

  • Terra Incognita - from mystery to history cu care am calatorit de foarte multe ori atat in tara cat si afara in excursii cu autocarul sau cu avionul. Terra organizeaza excursii la preturi mult mai avantajoase fata de marii jucatori de pe piata si cu ei ai ocazia sa vezi locuri faine fara sa "te rupi in doua" de stres si oboseala.

Ture facute cu Terra, aici => Excursii terraniene

  • Calatoreste Haihui sau mai noul Lost in Travel cu care am fost la fel de des in ture, organizeaza ture low budget dar ceva mai solicitante, marea "atractie" fiind turele Secret Trip, ture in care pleci....dar nu ai idee incotro. Stiu ca suna ciudat dar sunt printre cele mai faine...daca poti tine pasul :)) Eu unul abia astept sa mai plec intr-una.
Ture facute cu Lost in Travel, aici => Ture HaiHui

  • Asociatia Oxigen organizeaza in mare parte ture in natura, la munte, dar din pacate cu ei nu am fost plecati foarte mult pentru ca turele in care voiam sa mergem au "picat" in perioade in care aveam deja planuri facute.
Ture facute cu Oxigen, aici: Oxigen

     In afara de cei de mai sus mai exista numeroase grupuri care organizeaza calatorii de toate felurile. Tot ce trebuie sa faci este sa-i cauti pe Facebook sau sa iti intrebi prietenii ce au deja cateva ture la activ.


Alegerea destinatiei:

     Pentru turele in care vreti sa scapati de zapaceala unui grup organizat, puteti opta pentru ture in grup mai mic, plecand la vanatoare de oferte.

     Cel mai simplu este sa va abonati la newsletter-urile companiilor aeriene sau a celor ce ofera pachete turistice. De multe ori gasiti oferte foarte avantajoase asa ca abonati-va sau faceti cont pe unul (sau mai multe) dintre site-urile de mai jos....ce mai conteaza 10 SPAM-uri pe zi? :))

PS: Toate companiile au si pagini de Facebook unde posteaza des oferte ;)

*ATENTIE!: Indiferent de aeroportul de pe care pleci, incearca sa ajungi cu cel putin doua (2) ore inaintea orei de decolare.

     De asemenea, noi apelam foarte des si la agregatoare de zboruri unde gasesti oferte la majoritatea companiilor, de multe ori mai ieftin decat daca ai cumpara de la operatorul de zbor.


Cazari:

     Odata ce ai rezolvat cu biletele de avion, e timpul sa te asiguri ca ai unde sa faci un dus si sa pui capul pe perna, asa ca trebuie sa iti cauti o cazare. 

     In functie de buget si numarul de persoane, in orice oras gasesti cazari de toate felurile daca folosesti unul dintre site-urile de mai jos,

*Instalati si aplicatiile aferente pentru a avea confirmarea cazarii si in format electronic



Marime bagaj:

     In functie de tipul turei in care pleci o sa ai nevoie de ceva in care sa iti transporti catrafusele si echipamentul iar alegerea bagajului este foarte importanta, fie el rucsac, troler, plasa de rafie sau cutie de carton :))

     Eu intotdeauna am favorizat rucsacul, fie el mic sau mare, deoarece iti ofera suficient spatiu si manevrabilitate in orice conditii.

     Pentru turele ce implica zboruri, este foarte important sa stii ce tip de bagaj iti poti lua cu tine pentru a nu fi nevoit sa platesti taxele aferente unui bagaj de cala.

     Informatii legate de marimi si continutul bagajelor, aici:

  • Bagaj Ryanair - 55 x 40 x 20 cm (doar cu Priority Boarding) + 40 X 20 X 25 cm (gratis in cabina)*
Din noiembrie, clienții fără prioritate pot transporta doar 1 bagaj gratuit (mic) de mână – nu vor mai fi bagaje gratuite la poartă.
  • Bagaj Wizzair - 55 x 40 x 23 cm (doar cu Priority Boarding) + 40 x 30 x 20 cm (gratis in cabina)*
Din noiembrie 2018, clienții fără prioritate pot transporta doar 1 bagaj gratuit (mic) de mână – nu vor mai fi bagaje gratuite la poartă.
*Rynair a schimbat de la 01.11.2018 politica de bagaje: Priority boarding sau urci doar cu poseta
*WizzAir a schimbat de la 01.11.2018 politica de bagaje: Priority boarding sau urci doar cu poseta

Atentie!: Bagajele de mana nu pot depasi 10 KG

     Rucsaci rezistenti si OK la pret gasiti pe:

  • Decathlon.ro - recomand sa mergeti in magazin pentru a alege ceva
  • eMag - chiar daca sunt ceva mai scumpi, se gasesc lucruri bune la ei
  • Aliexpress - dureaza mai mult pana primiti produsele dar eu numai de aici imi cumpar toate tampeniile :))
  • Din piata de la nea` Vasile sau din orice alt magazin, atat timp cat masurati cu grija dimensiunile si va asigurati ca produsul este rezistent (preferabil impermeabil) si nu aveti surpriza sa ramaneti cu o bretea sau chinga rupta in varf de munte sau prin cine stie ce oras.

Apps and info:

     Pentru ca odata ajuns la destinatie o sa vrei sa te si misti pe acolo, o sa ai nevoie de putin ajutor pentru ca nu te poti baza mereu pe localnici, infrastructura turistica sau harti/pliante turistice.

     Pentru o excurise reusita, va recomand sa instalati urmatoarele:

  • Google Maps - verficati functia "Harti offline / Offline Maps" pentru tarile fara roaming
  • Google Trips - Aplicatia mea preferata in orice excursie (harti, review-uri, poze, rezervari)
  • Aplicatia companiei aeriene cu care zburati, pentru a avea biletele si in format digital
  • SnapSeed - pentru editare foto. (stiu ca exista milioane de apps, eu pe asta o folosesc)
  • Tot aici o sa mentionez sa verificati daca aveti Roaming-ul activat cu 2-3 zile inaintea zborului si sa verificati costurile de Roaming in tara de destinatie
  • Aldiko - Pentru turele cu multe ore pe avion, autocar, tren sau pentru orele de asteptare in aeroporturi e bine sa ai la tine biblioteca virtuala. Timpul trece mai repede cand citesti.
  • Google Translate - just in case
  • Accuweather ca sa nu te bazezi doar pe cum bate vantul
Continut bagaj:

     Eeeh! Aici e acum. Pentru ca sunt prea multe variante de tura si fiecare se imbraca si se echipeaza dupa bunul plac, o sa pun aici cam ce am eu in "sertarul cu jucarii" ...nu! nu sertarul ala :))

In primul si in primul rand ai nevoie de pasaport. Poate nu pleci luna asta in afara UE, poate nici luna viitoare. Dar mai bine sa il ai pregatit in caz ca apare o super oferta decat sa te oftici ca nu l-ai facut din timp.

Acte si informatii pentru obtinerea pasaportului, aici: Acte necesare pasaport
  • Cel mai important obiect din inventar pe care trebuie sa il ai la tine este un telefon destept (smartphone) pe care sa ai instalate aplicatiile necesare si care sa fie activat in Roaming.
  • Daca esti pasionat de fotografie, trebuie sa ai la tine un aparat foto: aparat foto compact sau un DSLR. Eu momentan am un Nikon D3300 achizitionat de la F64
  • O baterie externa este obligatorie pentru turele de mai multe zile. Momentan am una de 20.000 mAh de care sunt destul de multumit.
  • O frontala puternica nu strica nici in city break dar pentru turele de munte este esentiala, mai ales daca stati in munte peste noapte.
  • Pentru ca la intoarcerea din tura, de obicei, ramai doar cu amintirile, un selfie stick este un obiect ce nu trebuie sa iti lipseasca din trusa de calatorie. Da, stiu ca sunt multi care privesc dezaprobator la folosirea selfie stick-ului dar ei nu au poza faina in fata Coloseumului, nu? 
  • Pentru ture lungi cu autocarul sau chiar cu avionul, nu strica sa ai la tine o perna pentru gat. Preferabil una gonflabila pentru economie de spatiu. Eu am gasit la Dedeman cu 7-8 lei si sunt foarte multumit de ea.
  • Foarte important pentru orice tura este impachetarea cu grija a accesoriilor pentru dispozitive. Ca este vorba de acumulatori suplimentari, incarcator de aparat, telefon sau baterie, intotdeauna asigura-te ca sunt toate in rucsac. Nu vrei sa te trezesti in Barcelona fara baterie la aparat.
  • Triplu stecher. Cred ca trebuia sa il pun primul pe lista dar atat timp cat nu il uiti, e OK. Un triplu este esential pentru un calator cu multe gadget-uri deoarece, in hosteluri mai ales, o sa te trezesti cu o priza la 10 device-uri si o sa imi multumesti ca ai asa ceva la tine. Eu am unul luat din piata, cu 7 lei, cu 3 prize. Acum astept unul din China cu 4 iesiri USB la o singura priza (4 lei).
  • Pentru pasionatii foto este foarte util sa aveti la voi un pix pentru curatat lentila, o pompa de praf si un trepied asistat de o telecomanda IF si mai nou cablu OTG pentru transfer aparat-telefon.
  • Ochelari de soare. Eu plec si in city break-uri de iarna cu ei pentru ca nu se stie niciodata ce vreme prinzi. La munte, pe zapada, sunt absolut necesari.
  • Pelerina ploaie. Se gasesc in toate formele si marimile si sunt incredibil de folositoare.
  • Trusa de urgenta: papiota, ac, servetele nazale, gel buze, plasturi pentru bataturi, aspirina, guma mestecat, servetel umed, lacat cu cifru, 1-2 metri hartie igienica, pix. Toate costa maxim 10-20 lei, ocupa un mic buzunarel si eu unul nu plec nicaieri fara ele.
  • Casti audio sau/si dopuri urechi. O sa ai nevoie pe avion daca nimeresti langa un copil ce tipa 3 ore fara incetare, pe autocar daca vrei sa dormi, in aeroport daca vrei sa citesti "in lumea ta", etc.  
  • Daca esti fumator si nu pleci in Moldova sau o alta tara ieftina, cumpara tigari din tara. Nu o sa ai probleme daca treci prin vama cu 4-5 pachete si e mai OK decat sa dai 7-12 EUR pe un pachet...sau mai rau :))
  • Bilete avion printate + rezervare cazare printata. Chiar daca ai aplicatie sau faci check-in in aeroport, e bine sa ai tot si pe suport de hartie. Nu se stie niciodata cum iti cade telefonul pe trotuar in Copenhaga si ramai offline.
  • NUMAI pentru turele fara zboruri, este indicat sa ai la tine un briceag multifunctional. Daca ai tura cu zbor, asigura-te ca briceagul nu are lama mai mare de 5 cm si pregateste-te sa iti iei oricum adio de la el daca cei de la security au o problema in ziua zborului tau :(
  • Haine. Aici fiecare isi calculeaza in functie de tipul turei dar ideal e sa nu cari dupa tine tot dulapul. Ia numai strictul necesar. Personal ma bazez peste tot pe pantaloni de trekking, tricouri tehnice, bluza termica, polar, geaca impermeabila + sosete si lenjerie intima. Ai plecat sa vezi lumea, nu la parada modei :D Toate se gasesc la acelasi Decathlon la preturi mai mult decat decente.
  • La capitolul incaltaminte recomand o pereche de bocanci de trekking tot de la Decathlon. Eu am o pereche de vreo 2 ani cu care am fost din orase pana pe varf de munte, din desert in delta si de pe vulcani pana pe plaja fara nici un fel de problema. 
  • Sapca / Palarie. Pentru turele cu mult soare (sau daca mergi in Israel) ai nevoie neaparat de un acoperamant pentru cap. Nu vrei sa faci insolatie in Lanzarote cum au patit altii.
  • Pentru plecarile in Marea Britanie nu strica sa ai la tine un adaptor pentru priza. La noi e 5 lei, acolo e 5 EUR
  • Pentru turele ploioase sau pentru excursiile cu zile pe plaja, nu strica sa aveti si o husa hidroizolanta pentru telefon. Poti tasta linistit pe cea mai urata ploaie sau poti pune poze pe retelele sociale direct de sub apa. 
ATENTIE!: In bagajul de mana, toate lichidele (medicamente, machiaj, sirop, oarevar) trebuiesc transportate in recipiente de maxim 100ml. Aceste recipiente trebuiesc stocate in pungi de plastic transparente si resigilabile iar in total nu trebuie sa depaseasca 1 litru / bagaj. 

Check List:
     Stiu ca ghidul este departe de a fi unul complet, dar sper sa fie de ajutor pentru turele viitoare. Daca il citeste cineva si considera ca trebuie ceva adaugat, accept cu mare placere feedback de orice fel.

Go AFK! Go Explore!

No comments:

Post a Comment

-----