Maroc - Partea I: Marrakech

https://afkdeweekend.blogspot.com/2017/12/maroc-partea-i-marrakech.html

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


Info:
Perioada: 25.11 - 3.12.2017 - 9 zile
Dificultate: Praf, cladura, praf, zeci de ore pe microbuze, praf, ore pierdute prin aeroporturi, praf.
OrganizatorCalatoreste Haihui / Lost in Travel
CazareAmour d' Auberge (Marrakech) / Ksar Kaissar (Ouarzazate)
Album Foto: MAROC
Costuri aproximative: ~500 EUR (~2.500 RON) / persoana
MonedaMAD (Dirham Marocan) / EUR (Euro)BGN (Leva)

     Tajine, Coucous, Yalla-Yalla! Obisnuieste-te cu aceste cuvinte daca vrei sa mergi in Maroc :))

*Tajine isi ia numele de la vasul specific in care este gatita mancarea compusa din legume si carne inabusite spre fierte. Toate sunt condimentate din belsug cu "condimentul bucataresei lenese" sau "35 de condimente" (asa se cheama condimentul folosit). Couscous este aceeasi mancare dar pe un pat de gris.
*Yalla! Yalla! inseamna Haide! Haide! si il vei auzi de 1 milion de ori pe zi de la ghizi si de la colegii de tura :))


     De ceva vreme incoace norocul m-a tot ocolit cand a venit vorba de turele de Maroc, de fiecare data, perioada sau cash-flow-ul :D stand contra dorintei mele de a ajunge in tara Africana ce ma tot intriga prin pozele prietenilor ce reusisera sa ajunga pe acolo. In toamna lui 2017 insa, am reusit sa sincronizam astrele si am pornit in aventura Africana.

     Am plecat in aceasta tura organizata de Lost in Travel alaturi de putin peste 40 de plimbareti, un numar considerabil avand in vedere traseul pe care avea sa il urmam.

     In data de 25.11.2017 am plecat dis de dimineata de pe Otopeni spre Milano-Bergamo unde ne-am aprovizionat din duty free cu mult alcool, stiind ca Marocul, fiind tara majoritar islamica, duce mare lipsa de licori magice :))

     Urmatorul zbor ne-a dus din Milano in Marrakech, unde am trecut printr-un control de securitate mai ceva ca in Israel, dupa care ne-am imbarcat in microbuzele ce urmau sa ne duca la cazare si sa ne plimbe si prin jumatate de tara in zilele urmatoare.

*Si la intrarea si la iesirea din Maroc, in aeroport trebuie completat un formular cu date personale si date despre excursie (destinatie, perioada, cazare, etc). Formularele se gasesc in aeroport, la ghisee sau la mici "tejghele" aflate pe peretii sau coloanele / stalpii din aeroport. Fara aceste formulare completate nu treceti de securitate asa ca aveti grija sa le completati din timp.


     Pana sa incepem povestea, un mic pasaj informativ pentru cei ce trec mai tl;dr (too long ; didn`t read) prin astfel de articole:

  • In Maroc totul se negociaza. Foarte rar vei vedea etichete de pret in Maroc si nu m-ar mira ca si acele preturi sa nu fie necociabile. In general pretul initial propus de vanzator este cu 50% mai mare decat cel final dar te poti duce si la 80% in unele cazuri. Cel mai bine, daca ai posibilitatea, este sa cauti produsul in mai multe locuri si sa il cumperi pe cel negociat cel mai jos.
  • Nu te lasa intimidat. In piete si bazaruri o sa intalnesti comercianti care te vor baga aproape cu forta in magazine pentru a proba gratuit ceva. Unii te vor servi cu ceai si iti vor oferi chiar si produse la preturi dubioase pentru a te atrage in magazinul lor. Noi am patit chiar sa ne fie blocat accesul in incercarea de a ne forta sa intram in magazin. 
  • Tips, ciubuc, bacsis. Peste tot "trebuie" sa lasi bacsis. Fie ca este toaleta unui muzeu sau a unei benzinarii, ca mananci la un restaurant sau la o tejghea pe marginea drumului, marocanii se asteapta sa lasi bacsis pentru orice si in multe locuri vei vedea boluri sau farfurii pentru lasat monezi. In caz ca uiti sa lasi 2-5 dinari stai linistit, cineva te va face atent ca ai uitat sa lasi "monei-monei".
  • Alcool gasesti doar la magazine specializate (Ex: Carrefour) sau la unele restaurante - terase. Magazinele in care se comercializeaza alcool au camere speciale, separate de restul magazinului si au chiar si caserie si iesire separata din magazin. Daca mergi cu ghid, stai linistit. Stiu ei unde gasesti aceste magazine. Nu cred ca este nevoie sa mentionez ca alcoolul este scump in Maroc, nu?
  • De mancat vei manca Tajine si Couscous pana o sa iti vina rau :)) dar din fericire ambele vin cu o gama variata de retete asa ca poti manca la fiecare masa altceva.
  • Marocul este plin de capcane turistice, ghizii avand mare grija sa cazi macar in cateva pe perioada vizitei. Daca vei vizita (fara obligatia de a cumpara :))) ) o farmacie bio bazata pe produse din argan (planta minune a Marocului) incearca sa amani achizitiile de produse miraculoase pana ai ocazia sa dai o tura prin bazar. Acolo le gasesti pe toate la jumatate de pret sau mai jos (e adevarat, unele la calitate mai scazuta).
  • Bani poti schimba in Marrakesh la una din multele case de schimb de pe langa piata. Cursul este cam acelasi si la EUR si USD peste tot. De la bancomat nu m-am riscat sa scot dar am citit ca este destul de safe, iar cu cardul nu prea ai unde plati in afara de magazinele mari.
  • Nu iti face griji de roaming. La aeroport, dupa security, te intreaba cateva domnisoare daca vrei o cartela SIM. In schimbul unei poze cu pasaportul (nu stiu daca vreau sa stiu in ce scopuri sinistre folosesc acele poze :)) ) primesti un SIM cu 200 MB de net si ceva minute nationale si internationale, singura problema fiind ca are o valabilitate de 3 zile si trebuie reincarcat pentru perioade mai lungi. Pe net gasesti ca poti reincarca la anumite magazine ale companiei de telefonie dar noi am incarcat la un nene pe strada (vindea pixuri, brichete si net) cu 1 EUR = 1 GB net (valabil tot 3 zile).
  • Aproape toata lumea cu care intri in contact vorbeste o boaba de Engleza sau Italiana. Franceza este a doua limba vorbita in Maroc asa ca daca parle francais, esti bine.
  • Ai mare grija la ghizi si oameni binevoitori. In Marrackesh "The tannery scam" e foarte raspandita asa ca refuza orice oferta de a te conduce catre un obiectiv sau de a iti arata drumul de pe "o strada inchisa". Cel mai usor de refuzat astfel de oferte este sa te prefaci ca nu vorbesti engleza si sa refuzi politicos in romana. 

     OK! Acum ca am stabilit cum sta treaba cu cele de mai sus, sa incepem aventura in linistitul Marrake...HAOS! HAOS TOTAL SI NEBUNIE!!! :)) Asta te asteapta odata ce ai intrat in traficul din Marrakech, chiar si acum intors in Bucuresti nu inteleg cum de nu am vazut accidente pe stradutele intortocheate, sufocate de masini, motociclete, masini-motocicleta si alte mijloace de transport mai mult sau mai putin conventionale.

     Odata iesit din traficul infernal de pe strazi, poti spera cat vrei tu ca restul orasului este mai linistit. Nope! Acelasi haos te insoteste pe orice straduta pana seara tarziu si daca ai "norocul" de a te caza langa nebuloasa careia localnicii ii spun piata, Jemaa_el-Fnaa, iti poti lua adio de la orice urma de liniste in urmatoarea perioada.



     Scapati cu bine din infernul pietei centrale, am navigat stradutele inguste pana la cazarea noastra pentru urmatoarele zile, hostelul Amour d' Auberge, rezervat integral pentru noi.



     Hostelul este curat, linistit (atunci cand nu are turisti romani), are 2 dusuri si 2 toalete pe fiecare etaj, o "sala de mese" incapatoare la mansarda si o terasa cu o priveliste cam "meh" deasupra. In rest, receptie 24/24, apa calda pe baza de boiler deci trebuie sa prinzi momentul cand nu merg 20 de oameni la dus si ofera si mic dejun la cerere.

     Noi, ajungad seara, am avut si cina asigurata, fapt ce ne-a familiarizat din prima zi cu couscous-ul traditional marocan.


Couscous: baza de gris cu naut, napi, morcovi, cartofi sau / si alte legume preparate in vas traditional din lut. Majoritatea retetelor includ si carne de pasare....sau altceva..nu stiu..nu prea am vazut caini pe acolo :))

     Odata consumata uriasa cina (in poza apare doar unul dintre cele 4 sau 5 vase cat roata de masina), am desfacut rezerva milaneza de licori bahice si ne-am pus pe facut planuri pentru urmatoarele zile.

     Booon! Dupa o prima zi petrecuta pe drumuri, ziua doi urmeaza sa o petrecem in Marrakech, unde sub indrumarea ghizilor locali urmeaza sa vizitam cateva obiective mai importante.


     Ruinele unui palat construit spre finele anilor 1500, El Badii Palace - Palatul incomparabilului a fost la vremea construirii sale un miracol arhitectonic, o opera de arta greu de egalat la acea vreme si un loc de mare importanta pentru dinastia Saadi. Acum, din palat au mai ramas doar cateva ruine, plantatii de portocali si multe cuiburi de berze, dar asta nu impiedica mii de turisti sa il viziteze in fiecare an.

     Biletul de intrare costa 20 de dirhami si este de preferat sa vizitati cu un ghid care sa cunoasca locatia. Am inteles ca in afara de terasa si curtea interioara mai exista si niste catacombe la care noi nu am ajuns chiar daca am avut ghid :( [ Un link informativ, aici ]


     La mica distanta de Palatul Badii se afla un alt important punct turistic, Palatul Bahia (Palatul Frumusetii). Acesta, spre deosebire de Badii aflandu-se in perfecta stare si oferind mult mai multe vizitatorilor. 

     Palatul dispune de numeroase sali pictate si sculptate in stil marocan si curti interioare cu mozaicuri colorate si vegetatie luxurianta.

     Vizita o sa te coste 1 EUR si este recomandat sa ai si aici ghid pentru a intelege ceva din istoria palatului. [ Info ore si pret ]



  • Tourist trap hammam and argan pharmacy
     Urmatorul obiectiv de mare importanta la care ne-au dus ai nostri ghizi a fost un all-in-one tourist trap, un magazin/farmacie/hammam/magazin naturist/etc.

     Aici am primit timp de mai bine de o ora o prezentare gratuita a tuturor produselor miraculoase vandute de magazin, plecand bineinteles la final cu cateva parfumuri solide, ceaiuri, uleiuri si alte produse la suprapret. (cum am spus si mai sus, toate se gasesc si in bazar la mai putin de jumatate de pret dar trebuie avut grija sa fie si la aceeasi calitate).


     Mormintele acestei importante dinastii au devenit un important punct de atractie datorita mozaicurilor ce acopera mausoleele dar si datorita importantei istorice.

     In gradina interioara se gasesc trei sali ce se pot admira doar de afara (la una dintre ele, cea mai interesanta) se sta la coada datorita spatiului mic accesibil turistior.

*La capatul gradinii se afla si o toaleta publica.


     Din motive ce ma depasesc cu mare viteza, in Marrakesh exista cerere turistica de vizitare a tabacariilor locale (Marrakesh tanneries), zone imense cu bazine in care pieile de animale sunt tratate in fel si chip si unde oameni muncesc in conditii mizere intr-un miros pestilential ce iti taie orice urma de curiozitate turistica. Comparativ, e ca si cum ai vizita Bucurestiul si ai plati sa vizitezi groapa de gunoi de la Glina...pnm.

     Tabacariile nu au o casa de bilete dar, avand in vedere cererea pe piata turistica, exista binevoitori cu care poti negocia la intrare pretul de vizitare (daca mergi cu ghid rezolva el...ca doar se cunoaste cu ei...). In schimbul celor 10-20 de dirhami primesti o ramurica de menta ce se presupune ca ascunde mirosul din tabacarie asa ca infigeti frunzele in nas si ai mare grija pe unde calci.



     Gradinile Majorelle te scot complet din peisajul orasului, atmosfera de aici fiind total diferita de forfota infernala a orasului. Da, si aici este plin de turisti dar parca e ceva mai liniste si calm....in afara de grupul ala de turisti romani...nu noi, altii...care credeau ca sunt sigurii romani din zona :( #Shame

    In gradina te poti plimba in voie pe aleile frumos aranjate si poti admira zecile de specii de cactusi si alte plante ornamentale gazduite aici. Nu se compara cu Jardin de Cactus din Lanzarote si nici nu se apropie de fabuloasa Jardin Exotique din Eze, dar iti poti petrece aici o ora linistita departe de praf si aglomeratie.

*Gradina dispune de magazin de souveniuri, toaleta si o terasa pentru cei ce vor sa petreaca aici mai mult timp.


     Mult spus obiectiv turistic, Gradinile Menara sunt compuse dintr-un lac artificial construit pentru irigarea livezilor inconjuratoare si o micuta constructie inconjurata de un zid, o fosta casa de vacanta / bordel a unui sultan cu nume lung.

     Daca ai chef de o plimbare lunga in jurul lacului si de ceva liniste, este un loc OK de relaxare...si cam atat.

     Cu toate ca exista o poarta la intrarea in gradini nu exista taxa de vizitare asa ca te poti plimba in voie intre orele 8:00 si 19:00.


     Haos! Fum, galagie, aglomeratie si haos! Acestea sunt cateva dintre caracteristicile pietei Jemaa, un furnicar in care se poarta o lupta continua intre comerciantii ce incerca sa pacaleasca turisti si turisti ce incearca sa nu fie pacaliti si isi doresc sa scape cu viata din calvar :))

      Cu toate minusurile de mai sus, aici simti cu adevarat pulsul orasului, odata cu venirea serii  incepand un adevarat circ ce cu greu poate fi descris.

     Zeci de tarabe cu sucuri naturale...mai mult sau mai putin proaspete... te vor ademeni cu preturi de 10-20 de dirhami pe pahar. Daca doar te uiti catre tarabe, toti comerciantii din raza vizuala te vor striga si chema catre ei asa ca fii pregatit psihic de asa ceva. 

*Chiar daca este aproape imposibil datorita inaltimii tarabei, incerca sa vezi daca iti prepara sucul pe loc sau iti pun din cel de ieri.
 *Poti "negocia" cu ei sa iti puna suc in sticle de plastic de 1.5 L - 2 L pentru la hotel. Le au pe taraba cu apa dar nu au si pret afisat. Noi am dat 20 dirhami pe sticla de 1.5 L...parca.
 *Incearca sa ai bani "mici" pentru ca exista posibilitatea sa iti dea "din greseala" restul gresit. Plus ca restul va avea cantitati considerabile de suc si pulpa de fructe ...beah!

     Langa tarabele cu sucuri, alune si mirodenii, in mijlocul pietei, se afla haosul tarabelor cu mancare. Aici poti manca orice de la caracatita, la carne de cal si camila si sincer nu vreau sa ma gandesc ce altceva. Toate sortimentele sunt preparate acolo, in fata ta.

*Nu te speria de zecile de chelneri ce iti vor sari in fata cu meniuri si fraze ce ar trebui sa te ademeneasca la taraba lor. Par agresivi dar nu am vazut sa se duca mai departe de insistente. "It`s the same sh!t everywhere, but our sh!t is better" este aparent o chemare obisnuita la masa.
 *Ai grija la buzunare si la rest. Despre mancare....succes! Noi nu ne-am riscat dar colegii de tura au mancat si nu a ajuns nici unul la spital.

     Din loc in loc gasesti grupuri de muzicanti, dresori de serpi sau maimute, tobosari si alti artisti stradali. In secunda in care te apropii de ei sau indrepti aparatul catre grupul lor, vei fi acostat de 1-2 persoane care iti vor cere taxa pentru spectacol. Nu te panica, lasa 10-20 dirhami si enjoy the show.
 
     Magnetii si alte souveniruri gasesti din belsug la sutele de magazine din jur. Preturile incep de la 5-10 dirhami dar ca de obicei se poate negocia orice.

     In bazarul de langa piata gasesti tot ce iti trece prin cap dar ai grija sa nu te ratacesti pe stradutele intortocheate. Cum am spus si mai sus, orice ai vrea sa cumperi, negociaza. O rochie sau o djellaba (fonetic: jilava) la 400-500 dirhami se poate cumpara si cu 100-150 daca te tii tare. 

     Pentru o priveliste superba a pietei, nu rata una dintre terasele din jur. Noi am fost la Le grand balcon du cafe glacier unde poti urca pe terasa cumparand un suc sau o apa (de sus, dupa scari).


     Cam atat despre haoticul Marrakesh, un oras altfel fata de cum m-am asteptat. Interesant pentru cat de diferit este fata de tot ce am vazut pana acum, dar cu mult prea mult kitsch, cu prea multe DSLR-uri pe metru patrat, cu prea multi oameni pusi pe pacalit turisti si cu un trafic ce ar scoate din minti si un taximetrist bucurestean.



     Adios, Marrakesh! Poate ne mai vedem...sau poate nu. Pana atunci continuam aventura africana cu capre catarate in copaci, turnuri demne de Game of Thrones si stradute pline de terase si restaurante faine.

https://afkdeweekend.blogspot.ro/2018/01/maroc-partea-ii-essaouira.html


No comments:

Post a Comment

-----